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Dear Attorney Donoghue: 

I have received your January 5, 2010 email request for a lobbying advisory 
opinion. See G.L c. 3, § 41 (2008 ed.). Specit1cally, you inquired whether those who 
overcome the incidental lobbying threshold by engaging in acts of strategizing, planning, 
and/or researching, but who do not themselves have a direct communication with a 
covered executive or legislative official, are required to register with the Lobbyist 
Section. 

Please recall that in an advisory opinion dated October 14, 2009 from this office 
and dealing with this specific question, I wrote that those who participate in strategizing, 
planning, and research are in fact lobbying, regardless of whether they themselves 
partake in the actual communication. Since the date of that Opinion, Attorney Ben 
Clements, then Chief Legal Counsel to Governor Deval Patrick and Chair of the 
Governor's Task Force on Public Integrity, appeared alongside me at a public forum at 
Suffolk Law School entitled "Understanding How the New Ethics Law Affects Your 
Clients, Your Firm and You." In his prepared comments and in response to direct 
questions. Attorney Clements stated unequivocally that the trigger to registration as a 
lobbyist falls squarely on whether the person makes "personal contact" with a covered 
official involving lobbying. I find Attorney Clements' first hand, direct testimony of his 
experience of the legislative process credible and convincing that the intent of the 
legislation with regard to your registration question was that a person must make a 
personal communication in order to trigger the registration requirement. See also Julia 
Reischel, Lobbying Against Change, Massachusetts Lawyers Weekly, October 5, 2009 at 
38MLW268, 
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Therefore. this oUice shall rely on the representations of and guidance provided 
by Attorney Clements, and now tinds that absent a direct, personal communication with a 
covered legislative or executive official by an individual. the participation of that 
individual in strategizing, planning and research activities does not trigger registration. 

You additionally inquired whether a member ofa non-profit board must register 
as a lobbyist. The board member, who is a salaried employee ofa corporation separate 
from the board, lobbies on the board's behalf but is not compensated by the board for his 
efforts. 

Whereas the above-referenced individual is not compensated for his efforts and 
has no ownership interest in the non-profit board, he does not fall within the definition of 
executive or legislative agent. See G.L. c. 3, s. 39 (2008 ed.). That is, he is not one who 
for "compensation or reward" engages in lobbying. hi. However. there is lobbying 
activity occurring from which the non-protit board aims to benefit. Theretore, there is a 
public interest in ascertaining what lobbying efforts are made and what expenditures are 
incurred in connection therewith. As such, the legislature enacted G.L. c. 3, s. 44, which 
mandates that any organization that does not employ lobbyists but expends in excess of 
two hundred and fifty dollars ($250.00) during a calendar year on lobbying efforts 
register with the Lobbyist Section by filing the appropriate reporting statements. See 
G.L. c. 3, s. 44 (2008 ed.). While there are exceptions to Section 44. it should be noted 
that a group or organization must meet all criteria in order to be exempted from 
registering under this section. Id. 

In conclusion, even if an uncompensated individual who lobbies on behalf of a 
non-profit may not meet the criteria of being a legislative or executive agent, if the board 
in question spends more than two hundred and fifty dollars ($250.00) during a calendar 
year on lobbying drorts, then accordingly, the non-profit board may be required to 
register with the Lobbyist Section pursuant to G.L. c. 3, s. 44 (2008 ed.). 
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