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Dear

I have received your request for an advisory opinion with regard to lobbying in
Massachusetts. See G.L. c. 3, § 41. Specifically, you requested an opinion concerning lobbyist
registration and disclosure requirements specific to the application of Massachusetts General Law -
Chapter 3, Section 44.

In the first part of your request, you questioned whether a group or organization is required
to register with this office if its members do not have a direct, personal communication with a
covered government employee or official. Section 44 states in part the following:

[A]ny group or organization, however constituted, not employing an executive or
legislative-agent which as part of an organized effort, expends in excess of two
hundred and fifty dollars during any calendar year to promote, oppose, or influence
legislation, or the governor's veto or approval thereof, or to influence the decision of
any officer or employee of the executive branch or an authority, including, but not -
limited to, statewide constitutional officers and employees thereof, where such
decision concerns legislation or the adoption, defeat or postponement of a standard,
rate, rule or regulation pursuant thereto, or to do any act to communicate directly
with a covered executive official to influence a decision concerning policy or
procurement shall register with the state secretary by rendering a statement. ..

G.L.c.3,§ 44.

. Section 44 mandates the disclosure of expenditures made by a group 'or organization that has
not employed an executive or legislative agent, where expended funds were intended to promote,
oppose or influence legislation. Additionally, the group or organization is required to disclosure all
campaign contributions made by the group or organization, as well as certain contributions made to
the group or organization. See G.L. c. 3, § 44. '
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In a prior advisory opinion, this office opined that an individual must make a direct, personal
communication with a government official in order to trigger registration requirements as a
legislative or executive agent (See Lobbyist Advisory Opinion LAO/10-6). The registration
requir‘ements of a group or organization pursuant to Section 44 do not include similar language
requiring a direct, personal communication by that group or organization in order to trigger
registration.

It is conceivable that a group or organization could promote a call to action or provide
direction for an organized effort intended to influence a particular piece of legislation. These
actions could be conducted in a variety of forms, potentially without engaging in a direct
communication with a government official. Despite the absence of a direct communication, these
actions could invoke the application of this section because funds may be expended as part of
activities intended to promote, oppose or influence legislation. Accordingly, a group or
organization may be required to register with this office without making a direct, personal
communication with a government official.

Additionally, your request also questioned the requirement that a group or organization
disclose “a listing of the names and addresses of every person, group or organization from whom
fifteen dollars ($15.00) or more was contributed during the year for the objectives hereinabove
stated.” See G.L. c.3, § 44. Specifically, you asked whether an organization that spends only one
percent (1%) of its budget on lobbying activities would only have to report contributions from a
person, group or organization in the amount of $1,500.00 or more (one percent (1%) of $1,500.00 i is
$15.00).

To interpret the statute in the manner in Wthh you pr opose provides for the p0551b1hty of
neglecting to report qualified donations from a person, group or organization. As statutorily
required, an organization must list the name and address of a person group or organization “from
whom fifteen dollars or more was contributed.” See G.L. c. 3, § 44. The trigger for registration and
disclosure reporting by a group or organization is not contingent on the budgetary allocations of that

‘particular group or organization, but is simply determined by whether a contribution equal to fifteen
dollars ($15.00) or more has been received. Regardless of any budgetary considerations, a donation
received equal to or in excess of that amount must be reported to this office.

;%ruly yours,

Laurie Flynn
Chief Legal Counsel



