Massachusetts History Quiz


(Answers are at the bottom of this page)

1. Of the original 13 States of the Union, what number was Massachusetts?

A. 6th

B. 5th

C. 4th

D. 3rd


2. What is the capital of Massachusetts?

A. Worcester

B. Plymouth

C. Boston

D. Cambridge


3. Approximately how big is Massachusetts?

A. 50,000 sq. miles

B. 8,000 sq. miles

C. 20,000 sq. miles

D. 5,000 sq. miles


4. What colors are on the Massachusetts State Flag?

A. White, silver, and gold

B. Red, white, and blue

C. White, blue, and gold

D. White and blue


5. When was the Massachusetts constitution adopted?

A. 1776

B. 1778

C. 1780

D. 1781


6. When did John Winthrop and the Puritans arrive in Salem?

A. 1628

B. 1629

C. 1630

D. 1632


7. What happened during the Boston Massacre?

A. British soldiers fired on a crowd of Patriots

B. Dock workers rioted and were fired on by police

C. Massachusetts soldiers fired on unarmed British troops

D. A major battle of the Revolutionary War took place


8. What was the Boston Tea Party in 1773?

A. A campaign event to elect John Adams president

B. A protest by Native Americans against the European settlement

C. An attempt to disrupt British supply lines

D. A protest of Boston citizens against British taxes.


9. The first printing press in America was set up in Cambridge, Massachusetts, in what year?

A. 1638

B. 1720

C. 1780

D. 1920


10. Where was the first Battle of the American Revolution fought in 1775?

A. Lexington and Concord

B. Arlington and Lexington

C. Boston and Cambridge

D. Watertown and Brookline


11. Why was the first railroad in America built in Quincy, Massachusetts, in 1826?

A. To ship materials to build the new State House

B. To haul produce to the Boston markets

C. To provide transportation to Boston

D. To haul granite for the Bunker Hill Monument


12. Who published the abolitionist newspaper, The Liberator, in Boston from 1831-1866?

A. William Lloyd Garrison

B. Louisa May Alcott

C. Erle Stanley Gardner

D. Oliver Wendell Holmes


13.Who demonstrated the first telephone in Boston?

A. Benjamin Franklin

B. Charles Goodyear

C. William Stanley

D. Alexander Graham Bell


14. What game was first played in Holyoke, Massachusetts, in 1895?

A. Basketball

B. Volleyball

C. Tennis

D. Ice hockey


15. What game was first played in Springfield, Massachusetts, in 1891?

A. Basketball

B. Baseball

C. Ultimate frisbee

D. Ice hockey


16. In what year was the first subway system in America opened in Boston?

A. 1822

B. 1898

C. 1908

D. 1943


17. Who was the first governor of the Commonwealth of Massachusetts, elected in 1780?

A. John Adams

B. John Hancock

C. Samuel Adams

D. Paul Revere


18. What modern invention was developed at the Massachusetts Institute of
Technology in 1928?

A. portable radio

B. television

C. pager

D. computer



Answers:
1-A, 2-C, 3-B, 4-C, 5-C, 6-C, 7-A, 8-D, 9-A, 10-A, 11-D, 12-A, 13-D, 14-B, 15-A, 16-B, 17-B, 18-D